Şanlıurfa’nın Sayburç yerleşiminde, Doç. Dr. Eylem Özdoğan başkanlığındaki kazılar sırasında ilginç bir insan heykeli bulundu.
Türkiye'de arkeoloji bilimi ile kültür varlıkları için farkındalık yaratmak üzere kurulmuş olan arkeoloji oluşumu Arkeofili’de yer alan bilgilere göre, ağzı dikilmiş gibi görünen, göz çukurları kabuklarla doldurulmuş izlenimi veren figür, erken Neolitik döneme, yaklaşık MÖ 9.500 yılına tarihleniyor.
Heykel, Taş Tepeler bölgesinde daha önce ortaya çıkarılmış diğer anıtsal yapılar ve T biçimli dikilitaşlarla aynı döneme ait. Sayburç’taki figür, dönemin ölüm ritüellerine dair önemli ipuçları sunuyor.
AĞIZ VE GÖZLERDEKİ SEMBOLİK DETAYLAR
Yeni heykelde özellikle ağız bölgesindeki dikilmiş izlenimi veren hatlar ve gözlerdeki kabuk benzeri çıkıntılar dikkat çekiyor. Bu detaylar, ölünün kimliği ve yaşayanlarla ilişkisine dair sembolik mesajlar taşıyor olabilir.
KARAHANTEPE’DE BENZER HEYEKEL
Geçtiğimiz yıl Karahantepe’de ortaya çıkarılan oturur pozisyondaki insan heykeli, kaburgaları belirgin ve omurga ile omuz kemiklerini vurgulayan bir yapıdaydı. Heykelin yanında akbaba figürü ve taş tabaklar da bulunmuştu. Sayburç’taki figür, bu sembolik dünyanın farklı bir yönünü yansıtıyor; ağız ve gözler üzerinden ölüm sonrası ritüelleri öne çıkarıyor.
FİLİSTİN’DEKİ BULUNTULARLA BENZERLİK GÖSTERİYOR
Sayburç heykeli, yalnızca Taş Tepeler örnekleriyle değil, yaklaşık 9.000 yıl önce Eriha’da (Filistin) bulunan, göz çukurları deniz kabuklarıyla doldurulmuş insan kafataslarıyla da paralellik gösteriyor. Bu durum, erken Neolitik dönemde gözler ve yüz üzerinden yürütülen ölüm sonrası ritüellerin geniş bir coğrafyada paylaşıldığını ortaya koyuyor.


0 Yorum